Cukor a deti.

Cukor pôsobí ako návykové narkotikum, podajte dieťaťu jednu lízanku alebo cukrík a bude chcieť ďalší a ďalší.

Cukor, ktorý sa deťom dostáva do tela prostredníctvom stravy bohatej na sladkosti spôsobuje agresivitu a stav, kedy sú nezvládnuteľné. Na druhej strane sú apatické a unavené. Keď rodičia dávajú svojím deťom rôzne keksíky a napolitánky, často netušia, aký dopad to má na zdravie detského organizmu. Cukor pôsobí  ako droga, okrem psychických ťažkostí, ktoré sú časté, môže vyvolať aj iné drogové závislosti. Veď posúďte sami: pozorujte chvíľu svoje telo, čo sa stane, keď nedostanete svoj pravidelný prísun cukru? Cítite sa podráždení, nervózni, so sklonmi k agresivite alebo naopak ste apatickí, unavení? A čo Vaše dieťa? Pozorujte aj jeho reakciu. A práve s týmto súvisí zvýšená chorobnosť, často vznikajú zdravotné problémy s pankreasom. Ide o začarovaný „psychický cirkus“. Sladkosti môžeme deťom zameniť za surové ovocie, ktoré už je prirodzene sladké. Bez rafinovaného cukru sa v živote dá zaobísť!

Biely cukor je len prísun prázdnych kalórií. Sladká chuť kazí deťom stravovacie návyky (zvyknú si na sladké a odmietajú potom veľa jedál), cukor prispieva k tvorbe zubného kazu a tiež pri nadmernej konzumácii vedie k obezite. Niektorí rodičia dokonca deťom ocukria aj zeleninu. Týmto docielime len to, že naše deti budú mať pomýlené chute a čo nebude sladké, toho sa ani nedotknú. Dovoľte dieťaťu spoznávať prirodzené, zdraviu prospešné chute a nekazte mu ich odmalička navykaním na sladké.

Našich najmenších láka všetko, čo je krásne farebné, pretože jedia predsa aj oči. Sladké odmeny, ktoré svojim deťom ponúkate im môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy ako alergie, ekzémy, problémy s dýchaním či hyperaktivitu. Mnoho z týchto sladkostí obsahuje nebezpečné látky. Medzi najhoršie patria azofarbivá E102, E104, E110 E122, E124 a E129, ktoré sa najčastejšie používajú práve pri výrobe cukroviniek, mliečnych výrobkov, nealkoholických nápojov či žuvačiek. 

V záujme Vášho dieťaťa dbajte na to, čo mu zabalíte na desiatu do školy. Ak je vaše dieťa zvyknuté na sladkosť k desiatej, radšej mu ju vyberte po preštudovaní jej zloženia vy, ako by si ju malo kúpiť samo v školskom  bufete. Jediný spôsob, ako rozpoznáte éčka v potravinách, je ten, že budete pozorne čítať zloženie výrobku na obale. Na Slovensku aj v celej EÚ platí, že spotrebiteľ musí byť informovaný o obsahu éčok vo výrobku.

Prídavné látky sa musia na obale označiť buď slovne, alebo medzinárodným kódom označenia (kód E). „Čo sa týka osobitného označovania potravín neobsahujúcich žiadne prídavné látky, je to v kompetencii členského štátu. Ide o národnú legislatívu, ktorú však musia odsúhlasiť všetky členské štáty EÚ v rámci notifikácie. Slovensko zatiaľ neuvažuje nad takýmto riešením,“ uviedla Monika Szabová z odboru komunikácie rezortu pôdohospodárstva.

 

Tu Vám uvádzame stručný prehľad vybraných éčiek a ich možný dopad na zdravie:

E104 (chinolínová žltá)

Ide o syntetické farbivo zelenožltej farby. Používa sa v nealko nápojoch, cukrovinkách, cukríkoch či zmrzline.

Čo môže spôsobiť?
Žihľavku, hyperaktivitu detí. V USA a Japonsku je už zakázané.

 

E102 (tartrazín)

Ide o syntetické žlté farbivo, ktoré sa používa nielen v pekárenských či mliečnych výrobkoch, ale je aj súčasťou jogurtov, polievok, omáčok, horčíc či u deti mimoriadne obľúbených žuvačiek, dokonca sa nimi farbia aj niektoré lieky.

Čo môže spôsobiť?

Okrem astmy a detskej hyperaktivity môžu byť príčinou vzniku niektorých alergií.

 

E122 (azorubín)

Červené syntetické farbivo, pridáva sa do nealkoholických a alkoholických nápojov, cukroviniek, mliečnych výrobkov či konzervovaného ovocia.

Čo môžu spôsobiť?

Alergiu, žihľavku, detskú hyperaktivitu.

 

E129 (allura červená)

Používa sa často v práškových zmesiach na výrobu nápojov, v dezertoch, cukríkoch, zmrzlinách.

Čo môže spôsobiť?

Alergiu, vyrážky, nevoľnosť, detskú hyperaktivitu.

 

E110 (pomarančovožltá)

Žlté až oranžové syntetické farbivo. Používa sa v nápojoch, cukrovinkách, zmrzlinách, žuvačkách, instantných polievkach a tiež často pri farbení liekov či výživových doplnkov.

Čo môže spôsobiť?

Alergiu – vyrážky, opuchy, zvracanie, žihľavku či hyperaktivitu u detí, astmu, niektorí odborníci hovoria aj o nádoroch obličiek a nadobličiek.

 

E124 (košenilová červená 4R)

Jasnočervené syntetické farbivo, ktoré sa pridáva do viacerých obľúbených potravín u detí. Nájsť ho môžete napr. v želé, v žuvačkách, viacerých druhoch zmrzlín či cukríkov. Ani cukrovinky či rybacie výrobky často nie sú výnimkou.

Čo môže spôsobiť?

Alergie, astmu, detskú hyperaktivitu.

 

Použitá literatúra:

http://www.cas.sk/ecka/?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-section&utm_content=box%C4%8Das.sk-section&utm_campaign=cross

http://najmama.aktuality.sk/clanok/225637/najcastejsie-myty-o-detskej-strave/

http://www.sme.sk/c/2077583/cukor-je-navykove-narkotikum-ktore-sposobuje-u-deti-psychicky-cirkus.html

Comments are closed.