Štyria zabijaci? Posúďte sami.

Reč je o kravskom mlieku, cukre, soli a bielej múke. Ženy, ktoré majú deti,  si určite pamätajú, ako im každý prízvukoval, aby kojili svoje deti, čo najdlhšie ako sa len dá, lebo kravské mlieko je pre teľatá a nie pre deti. A nič im nedodá toľko prirodzených živín ako materské mlieko. Tak prečo, potom ako náhle prestaneme kojiť ako prvé čo urobíme podáme dieťatku kravské mlieko? Ak sa u batoľaťa vyskytne zažívací problém, lekári nastavia diétu, ktorá pozostáva predovšetkým z ryžového mlieka. A v tomto by sme mali pokračovať i po odstavení z kojenia. Práve kravské mlieko, je totiž najväčším spúšťačom rôznych alergií, astmy, zápalov, nadúvania, kožných ekzémov a iných zdravotných problémov.

Mýtus,  že kravské mlieko je zdroj živín, predovšetkým vápnika, je v skutočnosti naozaj len mýtus. Na náš organizmus pôsobí presne opačne! V našom organizme sa mlieko správa ako kyselina, čo má za vplyv práve rednutie kostí.  Okrem iného obsahuje kazeín, a  táto látka prilieva „olej do ohňa“, čo môže spôsobiť  vznik rakoviny.

Ak už mlieko, odporúčame použiť ako náhradu kozie, ovčie alebo byvolie mlieko, ktoré je pre nás ľahšie stráviteľné, no v súčasnej dobe máme na výber i z množstva rastlinných produktov: kokosové mlieko, ryžové mlieko, sójové mlieko, mandľové mlieko, makové mlieko a iné.

Ďalším tichým zabijakom je cukor často krát právom označovaný za „sladký heroín“, pretože je návykový, a ide o čistú chemikáliu. Práve ste sa zahryzli do sladkého koláča? Vedzte, že v okamihu, keď si slastne poutierate ústa, vaše telo prežíva šok: okrem trávenia totiž dostáva zabrať i celý váš imunitný systém. Medzi najzávažnejšie problémy, ktoré cukor spôsobuje patrí: nervozita, nesústredenosť, agresivita, depresie, poškodzuje pečeň, a v neposlednom rade prispieva k vzniku srdcových chorôb, ateroskleróze, hypertenzii a dokonca i k rakovine.  Cukor nášmu telu nič nedodáva, naopak berie nám. Ak chceme sladiť je dobré vybrať si iné alternatívy: napr. koláče môžeme sladiť banánom, ďatľami, nápoje napr. kokosovým cukrom, či prírodným melasovým trstinovým cukrom.

A čo dáva nášmu telu biela múka? Je obratá totiž o to najcennejšie klíčok a obal, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Biela múka organizmus prekysľuje, čím nastáva odbúravanie vápnika a horčíka z kostí a zubov. Na svedomí však môže mať radu ďalších problémov: astmu, alergiu, zápchu, nadúvanie, malátnosť, nervozitu, depresie a iné. Naučte sa používať radšej múku, ktorá nie je obratá o vitamíny a minerály:  špaldová múka, ovsená múka, žitná múka, pohánková múka…

V neposlednom rade pozor na soľ. Bežne používaná soľ pôsobí v tele dráždivo, obmedzuje látkovú výmenu, zaťažuje ľadviny,  prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení a hypertenzii. Kuchynská soľ prechádza čistením a týmto procesom sa znehodnocuje rovnováha soli, pretože nemá mnoho spoločného s prírodnou kryštalickou soľou, s ktorou sa telo identifikovalo po celé stáročia.

Comments are closed.