Kravské mlieko: Prečo nie je ideálnym zdrojom živín?
Reč je o kravskom mlieku, cukre, soli a bielej múke. Ženy, ktoré majú deti, si určite pamätajú, ako im každý prízvukoval, aby kojili svoje deti, čo najdlhšie, ako sa len dá, lebo kravské mlieko je pre teľatá a nie pre deti. A nič im nedodá toľko prirodzených živín ako materské mlieko. Tak prečo, potom akonáhle prestaneme kojiť, ako prvé čo urobíme, podáme dieťatku kravské mlieko?
Ak sa u batoľaťa vyskytne zažívací problém, lekári nastavia diétu, ktorá pozostáva predovšetkým z ryžového mlieka. A v tomto by sme mali pokračovať i po odstavení z kojenia. Práve kravské mlieko, je totiž najväčším spúšťačom rôznych alergií, astmy, zápalov, nadúvania, kožných ekzémov a iných zdravotných problémov.
Mýtus, že kravské mlieko je zdroj živín, predovšetkým vápnika, je v skutočnosti naozaj len mýtus. Na náš organizmus pôsobí presne opačne! V našom organizme sa mlieko správa ako kyselina, čo má za vplyv práve rednutie kostí. Okrem iného obsahuje kazeín a táto látka prilieva „olej do ohňa“, čo môže spôsobiť vznik rakoviny.
Náhrada kravského mlieka
Ak už mlieko, odporúčame použiť ako náhradu kozie, ovčie alebo byvolie mlieko, ktoré je pre nás ľahšie stráviteľné, no v súčasnej dobe máme na výber i z množstva rastlinných produktov: kokosové mlieko, ryžové mlieko, sójové mlieko, mandľové mlieko, makové mlieko a iné.
Biely cukor, ktorý ničí telo
Ďalším tichým zabijakom je cukor, často krát právom označovaný za „sladký heroín“, pretože je návykový – ide o čistú chemikáliu.
Ak ste sa práve zahryzli do sladkého koláča, vedzte, že v okamihu, keď si slastne poutierate ústa, vaše telo prežíva šok. Okrem trávenia totiž dostáva zabrať i celý váš imunitný systém.
Zdravotné riziká cukru
Medzi najzávažnejšie problémy, ktoré cukor spôsobuje patrí: nervozita, nesústredenosť, agresivita, depresie, poškodzuje pečeň, a v neposlednom rade prispieva k vzniku srdcových chorôb, ateroskleróze, hypertenzii a dokonca i k rakovine. Cukor nášmu telu nič nedodáva, naopak berie nám.
Zdravšie spôsoby sladenia
Ak chceme sladiť, je dobré, vybrať si iné alternatívy: napr. koláče môžeme sladiť banánom, ďatľami, nápoje napr. kokosovým cukrom, či prírodným melasovým trstinovým cukrom.
Biela múka sú prázdne kalórie bez živín
A čo dáva nášmu telu biela múka? Je obratá totiž o to najcennejšie klíčok a obal, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Biela múka organizmus prekysľuje, čím nastáva odbúravanie vápnika a horčíka z kostí a zubov.
Zdravotné problémy spôsobené bielou múkou
Na svedomí však môže mať radu ďalších problémov: astmu, alergiu, zápchu, nadúvanie, malátnosť, nervozitu, depresie a iné.
Zdravšie alternatívy múky
Naučte sa používať radšej múku, ktorá nie je obratá o vitamíny a minerály: špaldová múka, ovsená múka, žitná múka, pohánková múka,…
Kuchynská soľ v kuchyni
V neposlednom rade pozor na soľ. Bežne používaná soľ pôsobí v tele dráždivo, obmedzuje látkovú výmenu, zaťažuje ľadviny, prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení a hypertenzii. Kuchynská soľ prechádza čistením a týmto procesom sa znehodnocuje rovnováha soli, pretože nemá mnoho spoločného s prírodnou kryštalickou soľou, s ktorou sa telo identifikovalo po celé stáročia.